Вход потребители

 • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/views.module on line 879.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_user::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/user/views_handler_field_user.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_comment::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_field_comment_username::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 33.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 33.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 33.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 33.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 33.
 • warning: Creating default object from empty value in /home/ncm3meazfw9g/public_html/karadere/modules/views/modules/comment/views_handler_field_comment_username.inc on line 33.
Анонимен

Доклад от вътрешната проверка на МОСВ извършена през м.Октомври 2014 г. стигна до Гражданска инициатива "Да спасим Карадере" от вътрешни източници в МОСВ. Докладът разкрива мащабни порочни практики на пренебрегване на законовите изисквания от страна на хора в ръководството на РИОСВ Бургас, които с действията си на практика систематично са работили за да осигурят на фирма "Макси" нужното й решение да не се провежда оценка на въздействие на околната среда /ОВОС/ на проекта й за "къмпинг" на Карадере. Информация за проекта, станала обществено достояние по-рано, сочи, че на практика той предвижда четириетажно масивно строителство. Очевидно обаче инвеститорите са решили да заобиколят императивните законови изисквания за ОВОС на всяка цена и са намерили нужната подкрепа от страна на държавни чиновници в бургаската екоинспекция.

Още през Октомври 2014 г. тогавашният служебен министър Жекова отмени порочното решение на РИОСВ Бургас и освободи тогавашния директор на инспекцията. Но подробностите и мащабите на схемата, по която ръководството на РИОСВ на практика е обслужвало интересите на "Макси" излязоха наяве за пръв път изтичането на доклада от проверката. Той демонстрира следните шокиращи факти:
- на два пъти ръководството на РИОСВ Бургас е пренебрегнало експертните становища на собствените си служители, според които е трябвало незабавно да се откаже инвестиционното предложение на "Макси";
- РИОСВ пренебрегва и укрива от други органи становища на Регионална здравна инспекция - Варна, задържа и манипулира преписката, за да осигури благоприятен на инвеститора изход;
- в разрез със задълженията си като държавен контролен орган, РИОСВ предоставя всички становища по проекта на инвеститора, за да може той да отстрани документално проблемите доколкото е възможно;
- въпреки това повечето проблеми на предложението остават неостранени, включително и посочената от РЗИ пълна липса на адекватна ВиК инфраструктура, която прави строителството в района на Карадере правно невъзможно;
- след двата последователни отказа да одобрят предложението, както РЗИ така и БДУП мистериозно променят становищата си и издават лаконични положителни становища без обосновки, които РИОСВ - Бургас незабавно приема;
- прието е писмо от община Бяла, получено и заведено извън работно време;
- установени са многообразни процедурни нарушения в самата инспекция, нарушаващи линиите на субординация и отговорност.

Представители на "Да спасим Карадере" обявиха на пресконференция днес, че ще сезират прокуратурата за процедурни нарушения и порочни практики при
даването на становища в Регионалната инспекция по околна среда и води /РИОСВ/ - Бургас, констатирани в доклада на МОСВ, предаде БТА.

Смятаме, че главният прокурор трябва да разследва случая, защото той показва хронични проблеми в тъканта на държавната
администрация и обслужването на обществения интерес, заяви Павел Антонов. По думите му трябва да се установи има ли натиск от
инвеститора върху служителите на РИОСВ-Бургас, има ли подбуждане към корупция и кой на практика е променил становищата на БДУВ и
РЗИ.

С доклада си МОСВ е дало срок един месец /до края на ноември 2014 г./ на РИОСВ-Бургас да изпълни препоръките и да
реорганизира работата си, за да не се допускат подобни практики, каза Люба Батембергска - координатор на гражданската инициатива
"Да спасим Карадере". По думите й в резултат има и отстранен експерт в екоинспекцията.

Анонимен
kdAdmin

С писмо от 10 юни 2011 Министерство на околната среда и водите информира СДП "Балкани" за отказа си да отмени становището по екологична оценка,  с което РИОСВ - Бургас даде зелена светлина на проекта за строеж в местностите Светерица и Бостан тарла, над Кара дере. Активни граждани и природозащитници от цялата страна подготвят протестни действия пред Министерския съвет, паралелно на обжалването на решението пред Върховния административен съд.  Отказът на Министерството да отмени акт, който противоречи на законите и обещанието на правителството да съхрани Кара дере като една от последните незастроени природни територии, говори за неспособност на държавата да отстоява собствените си правила и приоритети, коментираха от Гражданска инициатива "Да спасим Кара дере."  Активистите започват да набират средства за протестни и правни действия. Отказът на министерството да разгледа жалбата на "Балкани" е на основание, че пропуснат административния срок за обжалване от 2 седмици след обявяване на решението. 

 

Анонимен
kdAdmin

На 26 май РИОСВ Бургас обяви на сайта си предстоящо обществено обсъждане на новия доклад за оценка на въздействие на околната среда за строеж в местността Светерица. Насрочено е обществено обсъждане на 14.06.2011 г. от 11.00 ч. в сградата на читалище с. Горица, Община Бяла.

Пълният текст на съобщението на страницата на РИОСВ гласи:

Организирана среща за обществено обсъждане на доклад за ОВОС за инвестиционно предложение "Изграждане на курортни сгради в поземлени имоти № 015067,0150836,015162,015163,015164, местност "Светерица", землище на с. Горица, Община Бяла".
На основание чл.17, ал.1, т.3 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ е получено уведомление за организирана среща за обществено обсъждане на доклад за ОВОС за инвестиционно предложение "Изграждане на курортни сгради в поземлени имоти№ 015067,0150836,015162,015163,015164, местност "Светерица", землище на с. Горица, Община Бяла".
Срещата за обществено обсъждане ще се проведе на 14.06.2011 г. от 11.00 ч. в сградата на читалище с. Горица, Община Бяла.
Докладът за ОВОС е на разположение на интересуващите се всеки работен ден от 10.00 до 16.00 ч. в кметство с. Горица, Община Бяла и "Лемна Eкоинвест България" АД /адрес: гр.Бургас, ж.к. Лазур бл.146 ет.1/, всеки работен ден от 10.00 до 17.30 ч. в сградата на РИОСВ-Бургас или на срещата на обществено обсъждане.
Писмени становища могат да се предоставят в кметство с. Горица, Община Бяла, РИОСВ-Бургас или на срещата за обществено обсъждане.
Обявата е публикуванa във в-к "Черно море" бр.102/10.05.2011г.
За контакти по общественото обсъждане - инж. Росица Гюрова - тел. (056)84-14-03.

Свалете от тук и пълния текст на преработения доклад по ОВОС за проекта на Светерица, публикуван от РИОСВ: http://www.riosvbs.eu/files/os_6937.doc

Анонимен
kdAdmin

СДП "Балкани" алармира за пореден подмолен опит да се прокара застрояването на Карадере. След като миналата година министърът на околната среда и водите отмени решение на Бургаската екоинспекция позволяващо ново строителство в местността Светерица над Кара дере, през месец март тази година директорът на РИОСВ - Бургас отново е издал положително решение за застрояване в същия район - този път на границата на местностите Светерица и Бостан тарлъ, в близост до плажа Кара дере и село Горица. Оценката за съвместимост е била прикрита, с цел да се пропуснат сроковете за обжалване, допуска Андрей Ковачев от СДП "Балкани," но е уверен, че МОСВ ще я отмени, тъй като тя противоречи на правната рамка около Натура 2000. "Директорът на РИОСВ Бургас явно опитва да застрои района на Кара дере въпреки обещанията дадени лично от премиера, че това няма да се случи," коментира Ковачев. Очаква се Коалиция "За да остане природа в България" да излезе с официална позиция по случая тази седмица.

Анонимен
kdAdmin

За целта на този сайт, хората, които свързва, и основните правила за взаимодействие. Добре дошли!

Целта на този сайт е да подпомогне разпространението на информация и координацията между хората, които искат да съхранят Карадере - едно от последните непокътнати от строителната проказа райски места по българското Черноморие. Инициативата за създаването му произлиза от собственици на имоти в с. Горица, любители на дивата красота на природата в района, къмпингуващи и активни природозащитници. Желаещите да се присъединят към дейностите по съхраняването на Карадере са добре дошли да се регистрират в сайта.

Основопоожните принципи за взаимодействие на инициативата и ползването на сайта са:
- Добронамереност и взаимно уважение.
- Преданост към опазването на природата в района на Карадере.
- Спазване на законността и правилата от страна на гражданите, бизнеса и държавата.

Благодарност към всички, вложили лично време, усилия и средства, за опазването на Карадере, и към Моис Мошев, Елица Стоянова и Павел Антонов, които положиха основите на този сайт.

Анонимен